Gotowanie z technologią

Większość moich „sieciowych” znajomych mógłbym podzielić na tych, co gotują oraz na tych, którzy komentują potrawy. Część z nich potrafi jeszcze robić zdjęcia a to doprowadza mnie nie tylko szczerej zazdrości, ale również do nieproszonego łaknienia, które zwykle kończy się grzebaniem w lodówce. Gotowanie to najprostszy sposób na połączenie przyjemności tworzenia z przyjemnością konsumowania. To bardzo wymagające hobby, w którym ilość pomysłów i metod, które można wybrać do ich realizacji nigdy się nie kończy. Dużo zależy od kreatywności „kucharza” i kilku pomocy, które kryją się w książkach kucharskich. Tych drukowanych, ale również internetowych. A skoro jedne i drugie się liczą mam dla Ciebie dwie propozycję.

Internet: PunchFork.com
Takim niekończącym zasobem jest właśnie serwis PunchFork, który wywołuje moją sympatię z wielu powodów. Po pierwsze jako zasób treści. Jest tam 51146 przepisów. Po drugie technologia, dzięki niej mają nieustanny napływ nowości i tak wiele przepisów. Chwilę temu pisałem o tym, że przyszłość jest w agregatorach blogów no i proszę oto PunchFork właśnie jako agregator. Jako jeden z pierwszych mi znanych, który postanowił połączyć pod jedną marką 32 serwisy/blogi kucharskie. A zrobił to w takiej formie, że nie mam możliwości nie napisać o tym. Co chwilę muszę wycierać klawiaturę by w potoku wywołanym treściami spokojnie pisać 😉 Widoczną ścieżkę już wytuptałem do lodówki. Bardzo polecam Wam odwiedzenie tej strony. Zachęcam do zapoznania się z przepisami, ale również sposobem ich pokazywania. Projektant tego serwisu wiedział, co robi. Nie mogę powstrzymać się i oglądam dostępne pozycje, trochę się martwię czy nie zakończę nad ranem. Zapraszam na stronę punchfork.com

Książka: Modernist Cuisine
2438 stron w 6 tomach przyjemności z gotowania przyszykowane w formie, która zniewala. Zniewala zmysły swoją pomysłowością i dbałością o to by czytający a w zasadzie oglądający wiedział dokładnie, co dzieje się podczas gotowania. 1500 przepisów, z których ¾ możesz wykonać posiadając w miarę dobrze wyposażoną kuchnie. Te, których nie możesz wykonać w standardowej kuchni zarezerwowane są dla profesjonalistów, jednak wiedza o tym jak są przyrządzane jest równie ciekawa. Głównym inicjatorem książki oraz autorem jest dr. Nathan Myhrvord, który pracował w Microsofcie, jako dyrektor odpowiedzialny za technologię przez 13 lat. To on założył dział Microsoft Research w 1991, rozpoczął wiele projektów, z których wynikło 17 zatwierdzonych patentów dla Microsoftu i około, 500 na które zostały złożone wnioski patentowe (patent pending). Dodatkowo Myhrvord podsiada 115 patentów w USA. Aktualnie posiada firmę Intellectual Ventures, która zajmuje się zdobywaniem patentów. Aktualnie firma posiada ponad 30000 patentów jest jednym z największych tego rodzaju firm na świecie. Ale koniec o nim od strony technologicznej. Książka powstała, ponieważ Myhrvord jest również nagradzanym fotografem i szefem kuchni. Gdy opuścił ściany Microsoftu udało mu się dostać na staż do szanowanej kuchni Rover’s and Luc Restaurants w Seattle, w której pod okiem Thierry Rautureau zdobywał doświadczenie kucharskie. Kreatywność jego dotknęła również gotowanie i już w wielu miejscach wykorzystują jego metody gotowania zaczerpnięte z nauki np. wykorzystywanie ciekłego azotu. Książka zestaw jest dość drogi, ale takie wydanie nie tylko jest dla koneserów. Polecam choćby zobaczyć metody, zdjęcia i przepisy, które zostały zapisane na kartach tego zestawu książek kucharskich. Więcej o książce na stronie modernistcuisine.com